duminică, 19 septembrie 2010

Rezolvare subiect literatura universala bacalaureat 2009

Am gasit rezolvarea unui subiect de la examenul de bacalaureat din 2009, la disciplina literatura universala.

Subiect literatura universala:
Scrie un eseu de 15-20 de randuri, in care sa stabilesti legatura dintre afirmatia citata si viziunea omului antic asupra destinului: Cauza initiala a crimelor si a greselilor era de cele mai multe ori in afara vointei oamenilor, in hotararea destinului sau a zeilor. (Ileana Berlogea, Istoria teatrului universal)

Rezolvare subiect literatura universala:
Antichitatea este o epoca istorica intinzandu-se de-a lungul a aproximativ 5000 de ani,delimitate pe de o parte de aparitia primelor documente scrise,si pe de alta de caderea Imperiului Roman de Apus-476d.H.-data ce marcheaza inceputurile Evului Mediu.
Conform legendei biblice, omul a fost creat din “lut rosu” de catre forta divina prin insuflarea “spiritului nemuritor”.
Atat din opera literara “Oedip rege”cat si din “Iliada”aflam ca zeii au puterea de a desavarsi orice lucru.Pot oferi unui personaj- erou victorie,il pot ridica pe culmile fericirii dar in acelasi timp ii pot curma firul vietii. Omul antic este de parere ca soarta nu poate fi schimbata,cand par a ceda rugamintilor,o fac tocmai stiind ca totul este in zadar.”Darurile” zeilor sunt arareori ceea ce par a fi la prima vedere,iar efectele lor sunt cu atat mai cumplite cu cat se manifesta chiar in momentul cand eroul crede ca este aproape de victorie.
In acelasi timp, Ileana Berlogea, surprinde in aceasta afirmatie faptul ca principala cauza a unei greseli in viata cotidiana era provocata de zeii respectivi
Asadar, viziunea omului antic asupra destinului si afirmatia data de Ileana Berlogea in Istoria teatrului universal sunt asemanatoare din punctul meu de vedere,intrucat cauza initiala a crimelor si a greselilor era intr-adevar in afara vointei oamenilor,iar puterea era detinuta de zei.

Un rezumat al literaturii universale pentru bacalaureat puteti gasi aici:
Rezumat literatura universala bacalaureat


Rezolvari, modele si subiecte rezolvate Bacalaureat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici poti comenta articolul, poti cere informatii sau poti oferi chiar tu altora informatii utile...
Semnatura nu e obligatorie, dar va rog semnati-va.

Primeste informatii pe mail

Daca doresti sa fii anuntat cu ultimele postari, introdu adresa ta e-mail in casuta de mai jos:

SEO Romania Certificat Web